Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές (εκπαιδευτικές – ερευνητικές) και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας για δημιουργία στελεχών με σοβαρή επιστημονική και τεχνοκρατική υποδομή. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λειτουργούν συνολικά είκοσι επτά (27) τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε έξι (6) σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, τη Σχολή Επιστημών Τροφίμων, τη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και τη Σχολή Μηχανικών. Τα γνωστικά πεδία των σχολών του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων επιστημονικών σπουδών, όπως κοινωνικές, διοικητικές και οικονομικές επιστήμες, επιστήμες μηχανικού, επιστήμες υγείας και πρόνοιας, επιστήμες τροφίμων αλλά και καλλιτεχνικές σπουδές. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών(https://mech.uniwa.gr/) ανήκει στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Για την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων, το Τμήμα αναπτύσσει κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο σπουδών με υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, καθώς επίσης και οργάνωση υποδομής για εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα. Το Εργαστήριο Μαγνητικών και Υπεραγώγιμων Υλικών δραστηριοποιείται στην περιοχή της εφαρμοσμένης έρευνας που οδήγησε σε καταληκτικά τελικά προϊόντα όπως: (1) Παραγωγή πλαστικοειδών μονίμων μαγνητών Νεοδυμίου, (2) Παραγωγή μαγνητικού συμπολυμερούς υλικού για την προσρόφηση πετρελαϊκών ρύπων 3 από την θάλασσα-μαγνητικός καθαρισμός πετρελαιοκηλίδων (CLEANMAG project), (3) σχεδιασμός και κατασκευή συσκευής-πλωτήρα για την παρακολούθηση της κίνησης των πετρελαιοκηλίδων στην θάλασσα με σύστημα GPS/GSM/Satellite-Iridium (TOSCA med project), (4) σχεδιασμός και κατασκευή του συστήματος UVC ULTRAPURE για την απολύμανση-αποστείρωση του αέρα.
Γιώργος Νικολαϊδης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο
Δυτικής Αττικής, e-mail:gnicol@uniwa.gr
Εκπαίδευση: PhD, Kansas State University, Manhattan, KS, USA (1989), MSc, University of
Illinois, Chicago, IL USA (1983), Πτυχίο Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1980).
Τομείς εξειδίκευσης: Επιστήμη-Τεχνολογία Υλικών, Ιδιότητες μεταλλικών κραμάτων
(άμορφα- κρυσταλλικά ), κρυσταλλογραφία, Μεταβάσεις Φάσεων, Μαγνητικά και
Υπεραγώγιμα Υλικά, Δομικές ιδιότητες μαγνητικών υλικών & Υπεραγωγών (HTSC),
Συγκολλημένοι Μαγνήτες-νανοσύνθετα μαγνητικά υλικά, Μαγνητικά συμπολυμερή
υλικά προσρόφησης πετρελαιοειδών. Φυσικές εφαρμογές του υπεριώδους φωτός
–UVC,UVB.
Η Κρέτα Φαρμ Τροφίμων αποτελεί σήμερα τον πλέον εξειδικευμένο όμιλο επιχειρήσεων κρέατος και αλλαντικών στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά και σε νέες κατηγορίες τροφίμων. Το αντικείμενο της δραστηριότητας της είναι η παραγωγή, εκτροφή πάχυνση χοιρινών, η επεξεργασία, συσκευασία, κατάψυξη και διάθεση νωπού, ψημένου και κατεψυγμένου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, η παραγωγή αλλαντικών, η εμπορία τροφίμων καθώς και η παραγωγή ζωοτροφών. H εταιρία διαθέτει 6 υποκαταστήματα / κέντρα διακίνησης, στόλο 150 ιδιόκτητων φορτηγών ψυγείων, και πλέον των 650 ατόμων προσωπικό εκ των οποίων ένα μμεγάλο ποσοστό είναι επιστημονικό προσωπικό. Οι υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής αλλαντικών της Κρέτα Φαρμ Τροφίμων είναι άρτια εξοπλισμένες ώστε να συνδυάζουν υψηλή ποιότητα με παραγωγικότητα και να υποστηρίζουν κάθε νέα προοπτική και επίτευγμα στον τομέα της Τεχνολογίας Τροφίμων. Η παραγωγική μονάδα έχει δυναμικότητα πάνω από 100 τόνων ημερησίως. Η λειτουργία της βασίζεται σε σύστημα ISO 22000 (HACCP) και είναι σύμφωνη με τα πρότυπα ISO 9001, BRC, ISO 14001. Τα κρίσιμα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας όπως και οι συνθήκες θερμοκρασίας στους χώρους παραγωγής, παρακολουθούνται on line με τη βοήθεια σύγχρονων συστημάτων ενώ ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας επιτρέπει τη συσχέτιση του τελικού προϊόντος ακόμα και με τον αριθμό του θαλάμου απογαλακτισμού του χοιρινού που αποτέλεσε την Α’ ύλη του αλλαντικού. Η Κρέτα Φαρμ Τροφίμων εφαρμόζει στα προϊόντα της πάνω από 20 κατηγορίες ποιοτικών ελέγχων, σε όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, από τις ζωοτροφές έως το τελικό προϊόν.
Ο Βασίλειος Βουμβουράκης Voumvourakis (vvoumvourakis@cretafarm.gr)είναι Διπλωματούχος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρία στη Βιομηχανία Τροφίμων έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών σε επιτελικές θέσεις στη Διεύθυνση Παραγωγής και Έρευνας & Ανάπτυξης της Κρέτα Φαρμ ΑΒΕΕ και της διαδόχου εταιρίας Κρέτα Φαρμ Τροφίμων ΑΒΕΕ. Έχει διαχειριστεί μεγάλο αριθμό καινοτόμων έργων Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα & το εξωτερικό (Προϊόντα Εν Ελλάδι, Προϊόντα Χωρίς Συντηρητικά, προϊόντα Oliving σε Ισπανία & Αυστραλία, προϊόντα με πιστοποίηση του American Heart Association στις ΗΠΑ κλπ.), διαθέτει εμπειρία στη διαχείριση Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικά ερευνητικά έργα (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΡΕΥΝΩ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ κα).